Scroll Top

Bécsi Klasszikusok

202410aug20:0022:00Bécsi KlasszikusokZempléni Fesztivál

Időpont

(Szombat) 20:00 - 22:00

Helyszín

Városháza udvara

3980 Sátoraljaújhely, Kossuth tér 5.

Esemény részletei

B É C S I   K L A S S Z I K U S O K  

L. V. BEETHOVEN: D-DÚR HEGEDŰVERSENY, OP. 61.

– szünet –

W. A. MOZART: C-DÚR ‘LINZI’ SZIMFÓNIA, NO. 36, K. 425

KÖZREMŰKÖDIK:

KELEMEN GÁSPÁR – HEGEDŰ BUDAFOKI DOHNÁNYI ZENEKAR

VEZÉNYEL: VAKHTANG KHAKHIDZE

 

Beethoven egyetlen e műfajban született remeke Molnár Antal zenetörténész szerint “a hegedűversenyek fejedelme”.

A komponista rövid idő alatt, szokásától eltérően szinte minden mást félretéve, mondhatni lázas gyorsasággal alkotta meg a darabot 1806 végén, s a bemutatóra már karácsony előtt sor került Bécsben. A korszak híres művésze, Franz Clement egyetlen zenekari próba nélkül, a frissen kapott kottából blattolva játszotta el a háromtételes versenyművet, de ő volt az is, aki nem sokkal korábban, ám a bemutató napját is kitűzve megrendelte azt. S hogy a munka biztosan haladjon, rendszeresen meg is látogatta a szerzőt.

A kritikusok és a szakma Beethoven addig megismert stílusát hiányolva kissé fanyalgott az “újszerű” mű miatt, de a közönség részéről egyértelműen lelkes volt a fogadtatás. A hegedű sajátosságaira komponált darab komoly technikai felkészültséget kíván meg, a hangszer tökéletes megszólaltatása mindig is kihívást jelentett a szólistáknak.

Ennek a hangversenynek a szólistája a Kelemen Barnabás – Kokas Katalin művészházaspár 16 éves, Junior Príma Díjas gyermeke: Kelemen Gáspár, akit a májusi előválogatón egyedüli magyarként meghívtak az ősszel kezdődő hannoveri Joachim József Nemzetközi Hegedűverseny 24 kiválasztott résztvevője közé.

A szünet után Mozart 1783-ban komponált C-dúr, linzinek becézett szimfóniája csendül fel. Ez a darab is egészen gyorsan, sebtiben készült el. Mozart maga mondta rá, hogy “hanyatt-homlok″ írta meg. Salzburgból, apjától úton hazafelé Bécsbe egy pár napos linzi tartózkodás során a szerző a város színházában hangversenyt adott, erre készült a mű.

Az est dirigense a grúz Vakhtang Kakhidze, a világhírű Jansug Kakhidze karmester fia. A 80-as évek elején még zeneszerző szakon folytatott közép- és felsőfokú tanulmányokat a Moszkvai Állami Konzervatóriumban, majd 1988 – 89-ben a karmesteri képesítést is megszerezte apja mellett. A Grúz Nemzeti Operaház és Balett Színházban kezdett vezényelni, de 1993-tól már a Tbiliszi Szimfonikus Zenekarral is többször dolgozhatott. 2002-ben vezető karmestere lett ez utóbbi együttesnek, s mellette művészeti igazgatója az édesapja nevét viselő Tbiliszi Jansug Kakhidze Zenei és Kulturális Központnak. Egyben a Tbiliszi Őszi Zenei Fesztivál igazgatója is.

 

A szünetben az Önkormányzat vendéglátásával, sajt- és borkóstolóval.

Sátoraljaújhely Önkormányzata támogatásával

További információ: https://www.zemplenifesztival.hu/becsi-klaszikusok/