Scroll Top

Huszonhat év – Privát PETŐFI

202317aug17:0018:00Huszonhat év – Privát PETŐFIZempléni Fesztivál

Esemény részletei

Huszonhat év – Privát PETŐFI

 – koncertszínházi előadás –

 

Adorjáni Bálint                  Kacsó Hanga
– színművész                        – énekes

Juhász Anna – irodalmár

Szabó Dániel – cimbalomművész

Szerkesztette:
Asztalos Emese irodalomtörténész
Juhász Anna irodalmár

 

Huszonhat év – Privát PETŐFI előadás négy hangra komponálva, bő egy órában meséli el Petőfi Sándor és az életében jelentős szerepű asszonyok – édesanyja, szerelmei  sokszínű életét. A történet a költő népdallá vált versei és útirajzai segítségével bontakozik ki.

Ő volt „a felhők madara”, ő volt „a korláttalan természet vadvirága”. Ő „az emberiség legszebb álma. Ő az út önmagunk és a jövendő felé.” – vajon ki nekünk ma, 2023-ban a 200 éve született Petőfi Sándor?

Egész évben az ő, egyik legjelentősebb magyar költőnk születésének évfordulóját ünnepeljük minden földön, ahol értik a magyar szót. Ez az előadás a zene, a történetmesélés, az ének és a vers erejével mutatja be a költőt, környezetét, indulatait, életének fordulópontjait.

Az est egyik különlegessége, hogy személyes oldalról közelít Petőfihez, „akinek az életrajza is műalkotás”. A személyes látásmódot keretezi, hogy a két főszereplő az életben is egy párt alkot.

Sokféle zenei anyaggal közelítenek Petőfihez, de úgy éreztük, hogy a leginkább illeszkedő, ha autentikus népzenébe ágyazva jelenik meg mind a költészete, mind fordulatos életútja. Petőfi műveit Adorjáni Bálint színművész szólaltatja meg, hozzá csatlakozik autentikus népdalokkal felesége, Kacsó Hanga, a Kárpát-medence egyik legjobb népdalénekese” – nyilatkozta Asztalos Emese irodalomtörténész, a produkció szerkesztője.

Petőfi, ahogy magáról vall – sosem állhatta az alárendeltséget, sokáig kóborolt, függetlenségtől való függése folytán meggyűlt a baja az iskolákkal. Volt katona, színész vándortársulatoknál, s színészként publikálta első versét. A Kiskunság, az Alföld, Pest és a Pilvax – mind főszereplők lettek életében, ahogy a szerelem és az örök szeretetre vágyás is. Forradalmár volt, újító és bátor vezér, élete mottója: koldusbot és szabadság! De vajon tudott-e mindig abban a függetlenségben élni, amelyben szeretett volna és amire rendületlenül vágyott?

Jegyár augusztus 7-ig:         2.900,- Ft
Jegyár
 augusztus 8-tól:       3.900,- Ft

 

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Petőfi-bicentenáriumi produkciója.